Home  Contact  Faciliteiten  Ligging Tarieven  Foto's  Links Nieuws      

 

 

De Allier

De Allier (departement 03) is gelegen in het noorden van de regio Auvergne in het centrum van Frankrijk.

Chappes ligt in het deel van de Allier wat de Bocage Bourbonnais wordt genoemd. Meer naar het oosten ligt het bergachtige Montagne Bourbonais. Eens vormde dit samen de bakermat  van het Franse vorstenhuis de Bourbons. Dit is nog duidelijk terug te zien aan het groot aantal kastelen die in de streek zijn te vinden.

De historie van de Auvergne gaat nog veel verder terug in de tijd. Uit de elfde en twaalfde eeuw stammen de meer dan 250 romaanse kerken. Ook in Chappes is zo’n prachtig bouwwerk te bewonderen. Van nog veel eerder zijn de opgravingen en andere resten van de Romeinse bezetting (vanaf +/- 50 v.Chr.). In die tijd was deze regio het toneel van de veldslagen tussen Julius Ceasar en  de Gallische leider  Vercingetorix, à la de stripverhalen van Astrix en Obelix.

De Romeinen hebben in de Auvergne ruimschoots hun sporen achter gelaten. Zo zijn rond Saint Pourçain een van de eerste wijngaarden van Frankrijk aangelegd. Kuurorden zoals Vichy, Neris les Bains en Bourbon l'Archambault  zijn bekend geworden door hun Thermen.

De Allier biedt u vele mogelijkheden om te genieten van de natuur, historie, allerlei soorten van recreatie en rust. U kunt tevens genieten van de ongekende gastronomie uit deze streek.

 

 

Zoals in heel Frankrijk is ook in de Auvergne eten heel belangrijk. De Auvergnat houdt van een stevige maaltijd. Veel gebruikt zijn kool, knollen en aardappelen, waarbij vaak (veel) kaas wordt verwerkt. Kaas is dan ook een  belangrijk streekproduct. De Cantal en Salers zijn harde kazen met een zachte smaak. De Bleu d’Auvergne en de Fourme d’Ambert zijn schimmelkazen waar zelfs de “voorzichtige” kaaseter voor valt.

In de maaltijden wordt ook regelmatig varkensvlees gebruikt en dan vooral in de vorm van worst en spek. Maar vaak ook houdbaar  gemaakt door het te zouten. Maar het meest bekend is natuurlijk de rauwe ham, die in elke streek van Frankrijk weer anders smaakt, dus ook in de Auvergne.

In de Allier worden de weilanden bevolkt door witte Charolais koeien. Deze vleesrunderen leven het gehele jaar buiten en grazen de uitgestrekte weiden af. Hierdoor leveren zij vlees van een, naar Nederlandse begrippen, ongekend natuurlijke kwaliteit.

Bij een lekkere maaltijd hoort een goede wijn. In de wijnstreken in de omgeving worden frisse rosé-, droge witte- en warme rode wijnen geproduceerd.

De natuur heeft nog veel meer lekkers te bieden. Zo zijn de meidoornhagen doorregen met braamstruiken, die in september een enorme oogst opleveren waar langs ieder pad van geplukt kan worden. De walnoten,  tamme kastanjes en paddenstoelen volgen wat later.    


 

 

Wat kunt u verwachten!

De omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen en fietstochten. In de regio zijn veel bezienswaardigheden en kunt u volop genieten van het "Franse leven".

Wandelen.

Door hagen omzoomde weiden, uitgestrekte bossen, glooiende heuvels doorsneden door beekjes, uitzichten alsof je op het dak van de wereld staat, maken dat je bij iedere stap weer iets nieuws ontdekt. Daarom is wandelen de  manier om van de streek te genieten.

Fietsen.

Wanneer u de doorgaande wegen verlaat valt op dat er erg weinig verkeer is. Hier kun je nog een hele middag fietsen zonder een auto tegen te komen. Het gebied is voor zowel de racefiets als de mountainbike zeer aantrekkelijk.

 


 

 

 

Bezienswaardigheden.

De Allier is rijk aan oude steden en dorpen. Hier kunt u teruggaan in de tijd tussen de historische gebouwen. Maar u vindt hier ook de gezellige marktjes en terrassen.

Onder "Steden en Dorpen" hebben wij een selectie van interessante plaatsen voor u gemaakt.

 

Andere attracties.

De jeugd vermaakt zich prima in een van de parken. Le PAL is een attractie- en dierenpark.

Bij Extreme Adventure gaat het er wild aan toe met quads, touwbruggen enz.

In Vulcania wordt op spectaculaire wijze getoond hoe het vulkaangebied in de Auvergne is ontstaan

Langs de Sioule en de Cher kunt u op verschillende plaatsen kano's huren, voor een tocht over deze snelstromende rivieren.

 

 

 

   Home Contact Faciliteiten Ligging Tarieven Foto's Links Nieuws